Kvantitet före kvalité

lördag 27 november 2010

Försvagat stöd för monarkiStödet för kungen rasar. Nu vill lite drygt hälften av svenskarna att kungen ska stanna kvar på tronen, det visar en ny undersökning. Kungafamiljen har synts betydligt mer än vanligt det gångna året. I juni gifte sig kronprinsessan Viktoria med prins Daniel. Bröllopet direktsändes i såväl TV4 som i Sveriges Television.

Men på senare tid har uppmärksamheten mot hovet varit av ett helt annat slag. Avslöjandena i den nyligen publicerade Carl XVI Gustaf, den motvillige monarken, har gett utslag på hovets popularitet bland svenskarna. Enligt grundlagen ska statschefen sitta kvar vid ämbetet fram till sin död, men många ser hellre att han abdikerar. Enligt en undersökning från Synovate publicerad idag på Dagens Nyheters nätupplaga vill hela 31 procent att han lämnar över tronen till kronprinsessan. I februari låg siffran på 17 procent, motståndet mot monarkin ökar alltså mycket kraftigt.

I undersökningen har 1011 personer intervjuats och 51 procent tycker att han ska sitta kvar. Skånepartiet har sedan länge krävt att statsskicket ombildas till en republik, i vilken arvsämbeten som ju bekant inte existerar.Ta reda på mer om det här
http://www.dn.se/nyheter/sverige/bara-halften-vill-ha-kvar-kungen-1.1216982
http://www.dn.se/nyheter/sverige/inga-tecken-pa-att-kungen-kliver-tillbaka-1.1216989
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=236679
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/allt-fler-vill-se-victoria-pa-tronen_5744131.svd